Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

In blijde verwachting!

... En toen Hij met hen vergaderd was, beval Hij hun, dat zij van Jeruzalem niet scheiden zouden, maar verwachten de belofte des Vaders, die gij, zei Hij, van Mij gehoord hebt. Handelingen 1:4.

De discipelen, zo maken we uit de tekst op, zijn, na de ontmoeting met de Heere Jezus aan de zee van Tiberias, weer terug in Jeruzalem. Daar ontmoeten zei opnieuw hun Meester, de Heere Jezus Christus.

Het is niet na te gaan hoeveel keer de discipelen in de veertig dagen tussen de opstanding van de Heere Jezus en Zijn Hemelvaart Hem hebben ontmoet. Bovenstaande tekst beschrijft de laatste ontmoeting met de Heere Jezus op aarde.

De Heere Jezus geeft hen opdracht om, na de Hemelvaart die volgt, in Jeruzalem te blijven om vol verwachting te wachten op de vervulling van de belofte die de Vader heeft gegeven.

De Heere Jezus herinnert de discipelen aan de woorden die Hij eerder heeft gesproken.

In het volgende vers licht de Heere Jezus als het ware een tip van de sluier op.

Hij zegt tegen de discipelen: Johannes doopte met water, maar jullie zullen met de Heilige Geest gedoopt worden.

De Heere Jezus heeft, toen Hij met de discipelen sprak over de komst van de Heilige Geest, die Hij de Trooster noemt, ook gewezen op de noodzaak van Zijn hemelvaart.

De Heere Jezus zag de droefheid bij de discipelen over Zijn heengaan, en wijst hen daarom nadrukkelijk op de noodzaak van Zijn heengaan. Wanneer de Heere Jezus bij de discipelen zou blijven dan zou de Trooster niet kunnen komen.

Wat komt de Trooster, de Heilige Geest doen?

Wel, om altijd bij de discipelen te blijven, om hen alles te leren en in herinnering te brengen wat de Heere Jezus tegen hen heeft gezegd. De discipelen, die later apostelen worden genoemd hebben ook hulp van de Heilige Geest nodig om in alle Waarheid te worden geleid.

De Heilige Geest zal van de Heere Jezus getuigen en onder de leiding van de Heilige Geest zullen ook de discipelen getuigen omdat zij vanaf het begin bij de Heere Jezus zijn geweest.

De komst van de Trooster is tevens nodig om de wereld te overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel.

Uit de reactie van de discipelen blijkt hoe nodig de komst van de Heilige Geest is, want zij denken nog steeds aan de oprichting van een aards koninkrijk. De Heere Jezus wijst hen echter op de taak die zij moeten gaan vervullen wanneer de Heilige Geest, de Trooster is gekomen. Gij zult Mijn getuigen zijn, zo te Jeruzalem, als in Judea en Samaria en tot aan het uiterste der aarde.

Beste lezers, het getuigenis van de Heilige Geest, door de dienst van de apostelen en hun opvolgers, mag ook door ons worden gehoord en gelezen.

Bent u door Woord en Geest overtuigd dat Jezus is de Christus den Zoon van de levende God en gelooft u dat Hij ook de Verzoener is van onze zonden, dan bent u een bevoorrecht mens en wacht u een heerlijke toekomst wanneer u verenigd mag zijn met de Heere Jezus Christus, onze Zaligmaker.

Ds. W. v/d. Brink

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. W. v.d. Brink

Datum:

20 mei 2019

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: