Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Christus tot zonde gemaakt

... Want Hem Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem.

(2 Korinthe 5: 19)

Wat is de belangrijkste vraag voor een mens?

Bij directe nood vragen mensen naar voedsel bij honger, onderdak wanneer je vluchten moet of de vraag genezing bij ziekte. Maar ik bedoel nu het belangrijkste in en voor heel je leven. Voor Luther was dat de vraag ‘Hoe ben ik rechtvaardig voor God?’ En al houden de meeste mensen zich daar niet mee bezig, iedereen moet wel bij Christus’ wederkomst voor de rechterstoel verschijnen. Gods Woord is daar heel duidelijk in. Die vraag ‘rechtvaardig voor God’ komt voor christenen wellicht wat meer dichtbij, wanneer wij elkaar vragen: Ben je een Kind van God? (Rom. 8: 15 en 16) Veel christenen belijden dat dankbaar, meestal bescheiden, omdat zij weten van de zwakheid van hun geloof en de strijd tegen de zonde.

Er zijn ook veel christenen, die zeggen: Ik hoop het, ik weet het niet zeker of dat durf ik niet te zeggen. Hoe komt dat? Omdat je nog niet echt tot Christus bent gegaan?

Of een andere reden?

Maar ten diepste kan en moet ieder mens het weten. En mag je die vraag niet uitstellen.

Paulus smeekt in 2 Korinthe 5 alsof God door Hem en de apostelen smeekt: ‘Namens Christus smeken wij: laat u met God verzoenen’. Dus dat kan en dat moet: je met God laten verzoenen! Is dat met u, met jou gebeurd? Het kan, anders zou God Zelf er niet op aandringen. Vanuit u en mijzelf is het onmogelijk door onze zonden en schuld. Hoe het kan schrijft Paulus heel kernachtig: ‘Christus Die geen zonde heeft gekend en gedaan is tot zonde gemaakt…’ Dat is het grote wonder van Gods liefde.

Hij gaf Zijn eigen Zoon (Joh. 3: 16). Daarom ging Christus gewillig en onschuldig als het Lam van God die weg van vernedering en oordeel: de vloekdood aan het kruis, de helse angsten en verlatenheid door Zijn hemelse Vader.

Stel u voor: u was de enige zondaar op aarde. Dan nog zou Christus om u te kunnen redden die vloekdood aan het kruis moeten sterven. Dan is er dus maar een oplossing voor u: ‘Ik heb Christus nodig om gered te worden’. Alleen die ruil – Hij in uw plaats – is uw enige en eeuwige redding.

Dat zegt Gods Woord: ‘opdat wij zouden worden gerechtigheid in Hem’. En dat betekent eenvoudig gezegd: al uw zonden worden vergeven, omdat Christus de straf voor u betaalde. Johannes schrijft: Het bloed van Jezus Christus reinigt van alle zonden. Dat heeft God beloofd, dat zegt Hij u toe. En u ontvangt het door het geloof.

Dan komt er na de verslagenheid dankbaarheid en toewijding, zoals Paul Gerhardt dichtte:

Ik zal mij in Uw lieflijkheid

bij dag en nacht verblijden;

Ik wil mijzelf nu en altijd

U tot een offer wijden.

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. P. Zeedijk

Datum:

15 maart 2021

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: