Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Dankdag

... Hij heeft u, mens, bekend gemaakt wat goed is en wat de HEERE van u vraagt: niets anders dan recht te doen, goedertierenheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God.
Micha 6: 8

 

.Dit is een heel bekende tekst. U kent wellicht de uitdrukking: ’Geen schoner woord met meerder kracht dan Micha zes en wel vers acht.’ Of korter: ‘Geen rijker les dan Micha zes’.

Velen zien dit vers als een hoogtepunt in het Oude Testament. Kort en krachtig, helder en voor geen misverstand vatbaar – zo wordt ons hier de weg gewezen van het goede leven, het gezegende leven naar Gods wil.
Het komt er voor ons op aan dat we deze weg bewandelen, want andere wegen zijn wegen van de dood, wegen die naar de ondergang leiden. Alleen op deze weg kunnen we leven tot Gods eer, als lichten die schijnen in een donkere wereld. En alleen zo kunnen we Dankdag houden.
We leven er toch niet aan voorbij dat het op woensdag 3 november Dankdag is? We zien toch wel in dat de HEERE ook en juist in deze tijd vol zorgen rond de voortwoekerende pandemie en zoveel verontrustende ontwikkelingen meer, alle recht heeft op onze lof en dank?
Maar hoe zal ik Dankdag houden? Hoe geef ik de HEERE werkelijk de eer die Hem toekomt?
Micha wijst ons de weg. De goede weg bestaat volgens dit profetische woord in drie elementen. Het gaat niet om vrome prestaties, niet om godsdienstige hoogstandjes. Zoek het niet in het opzienbarende, het extreme. Dat is veel geschreeuw maar weinig wol. Wie het daarin zoekt, meent misschien God een plezier te doen en bij mensen een super-vrome indruk te maken, maar in feite doet hij of zij de HEERE pijn door te laten blijken dat er geen antenne is voor wat God werkelijk wil: echtheid, eerlijkheid, vertrouwen.
Laten we achteraan beginnen: ootmoedig wandelen met uw God. Ootmoedig betekent: nederig. Het wil hier ook zeggen: behoedzaam, zorgvuldig. De HEERE naar de ogen kijken en in gehoorzaamheid vragen: ’Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal?’ Dan: recht doen, inspringen voor de verdrukte, voor de wees, de weduwe, de vluchteling, de ontheemde. Zo optreden dat we anderen tot hun recht laten komen. Denk aan eerlijkheid, recht door zee, in je dagelijkse levenspraktijk aanspreekbaar op je belijden. In de derde plaats: goedertierenheid liefhebben. Dat wil zeggen: trouw blijven. Niet weglopen als het moeilijk wordt. Juist dan volharden ten goede van je naaste, je collega, je medewerker, je klasgenoot. Trouw blijven ten goede van je huwelijk, van je gezin, van de gemeente, van de samenleving. Niet weglopen van je post als het gras elders groener lijkt.
Het wil ook zeggen: meer dan het gewone doen: vriendelijk, behulpzaam, bewogen met je naaste.Wie van genade leeft, gaat zelf genadig leven.
Ootmoedig wandelen met God. - dat is je dagelijks laten leiden door de Heilige Geest. Met vallen en opstaan in de voetsporen van de Heere Jezus gaan. Ziet u dat de andere twee componenten daar vanzelf uit voorvloeien? Wie ootmoedig wandelt met God, doet recht aan de naaste en heeft de goedertierenheid lief. Hij of zij draagt als vruchtbare rank vanuit de verbondenheid met de Wijnstok, Christus, rijke vrucht. Het stempel van Jezus komt op ons leven te staan. Jezus is herkenbaar in ons leven. Zo wil de HEERE door ons gedankt en gediend zijn. Hij heeft het u, o mens , bekend gemaakt en Hij leert het u, ja Hij geeft het u in Christus.
Geprezen zij de HEERE.
Dag aan dag draagt Hij ons –
die God is ons heil! 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Dr. J. Hoek

Datum:

25 oktober 2021

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: