Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

De Komst van Christus

... Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken dat verloren was

De Komst van Christus.

Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken dat verloren was (Lukas 19: 10)

Waaròm kwam de Heere Jezus op aarde? Niet omdat de mensen zo best waren, maar juist omdat ze zo slecht waren. Als de mens niet verloren was geweest, dan had de Zaligmaker hier niet hoeven te komen. De goede Herder gaat niet op zoek naar schapen, die al gevonden zijn. De hemelse Medicijnmeester komt geen gezonde mensen behandelen.

Tòch wil die waarheid maar slecht tot ons doordringen. Dat komt, omdat dit Evangelie ons hoogmoedige hart kwetst.

Van nature zeggen we met de rijke jongeling: Al deze dingen heb ik onderhouden van mijn jeugd aan. Wat ontbreekt mij nog? Daarom zien wij mensen van nature geen schoonheid in Christus en geen glans in Zijn Evangelie.

Daarom is het nodig, dat we aan onszelf ontdekt worden. Anders fantaseren we maar wat over het doel van Christus’ komst. En dan begrijpen we ook niet, dat

we de liefde tot God, het betrouwen op God, en de gehoorzaamheid aan God kwijt zijn.

Voor verloren mensen gaat echter dìt Woord des Heeren schijnen als een licht in een duistere plaats, dat de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken dat verloren was.

Maar let er intussen wèl goed op wat hier níet staat!

Christus is níet gekomen om de mensen zó te maken, dat ze zouden kunnen zalig wòrden!

Christus is óók niet op aarde gekomen, om die mensen zalig te maken die dat zelf graag wìllen.

De Zoon des mensen is evenmin gekomen om de mens te helpen zichzèlf zalig te maken.

Ook zegt de Heiland niet, dat Hij gekomen is om zalig te maken degenen die Hem zoeken.

Maar de Zoon des mensen is gekomen om te zóéken en zalig te maken dat verloren was. Christus záligt dus niet alleen. Hij zóékt ook! Langs die weg wordt de verlorene gevonden! De Zaligmaker is de totale Bewerker èn de volledige Voleinder van het geloof. De Alpha en de Omega houdt het héle werk der zaligheid in Zijn handen.

Hebt u dit Evangelie leren kennen? Dan bent u verloren, omdat u niet zalig bent. Maar dan bent u óók verloren, omdat u niet zoekt. Maar dan hebt u óók de rijkdom van Gods Evangelie ontdekt: De Zoon des mensen is gekomen om te zoeken èn zalig te maken dat verloren was! Christus zoekt uw oor en Hij zoekt uw hart. Hij zoekt uw dove oren, uw blinde ogen en uw onder de zonde verkochte ziel. Hij zoekt met Zijn Woord en Geest.

Waarom?

Om het te laten horen: Ik ben uw heil! Mijn hart wil u aanzien. Mijn bloed laat ik vloeien om u te reinigen. Mijn leven heb ik gegeven als een losprijs om u, de verlorene, het leven te geven.

Dit is een getrouw Woord en alle aanneming waardig, dat Christus Jezus in de wereld gekomen is om de zondaren zalig te maken.

Zegt uw hart daarop: van welke ik de voornaamste ben?

Dàn kan Christus Zijn doel bereiken en Zichzelf verheerlijken.

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. M. Baan

Datum:

20 januari 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: