Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Geloof en bekering

... Jona 3
Jona is gearriveerd in Ninevé. Daar staat hij oog in oog met de indrukwekkende wereldstad. Wat wil hij onder al die heidenen bereiken, helemaal alleen als Gods profeet? Toch begint Jona te preken. Hij weet zich geroepen door God en gesterkt door Gods Geest. Je hoort hem in de straten en op de marktpleinen, overal waar hij gelegenheid vindt.

Wat verkondigt Jona eigenlijk? Jona is geen profeet die verkondigt wat iedereen graag wil horen. Profeten die altijd vrede verkondigen heten in de Bijbel valse profeten. Zo is Jona niet, integendeel. Ronduit verkondigt Jona: ‘Nog veertig dagen en Ninevé wordt ondersteboven gekeerd!’ Waarom? Omdat de inwoners ongehoorzaam zijn aan God. Omdat zij Hem niet liefhebben en elkaar niet liefhebben. Jona kondigt in Ninevé Gods oordeel aan.

Het zal je maar gezegd worden. En toch, zelfs hierin hoor je Gods liefde. Het duurt immers nog veertig dagen. Met andere woorden: de HEERE geeft Ninevé nog tijd. Als het Gods bedoeling was om Ninevé te verwoesten, dan had Hij Jona niet naar Ninevé gestuurd. Maar Hij stuurt Jona wel. God geeft genadetijd: tijd voor berouw en bekering.

Hoe reageren de mensen in die grote metropool? Ergeren zij zich aan Jona? Beginnen zij te gooien met rotte eieren? Of lachen ze erom? Laten ze hem praten? Nee, de mensen blijven staan. Zij hechten geloof aan Jona’s woorden. Algauw dringen de geruchten door tot in het koninklijk paleis. Zal de machtige koning van het groeiende wereldrijk Assyrië zich iets aantrekken van zo’n mannetje uit het verre Israël?

De koning staat op van zijn troon. Hij trekt zijn koninklijke kleding uit en gaat in de rouw. Voor heel het volk laat hij een periode van boetedoening afkondigen. De winkels worden gesloten, alle activiteiten worden afgelast: niet om een virus, maar om God. Mens en dier moeten vasten en zich vernederen voor God. Jong en oud beginnen te bidden. Het lijkt te mooi om waar te zijn: zij roepen niet tot hun afgoden, maar tot de ene ware God. Zij bekeren zich tot God. Zij keren hun zondige leven de rug toe en zich richten op God, alsof hun leven ervan afhangt. Of beter: omdat hun leven ervan afhangt. Dat is geloof en bekering in de praktijk.

Misschien zegt iemand: waarom zou je zo moeilijk doen? Als God de stad wil omkeren, dan kun je daar toch niets aan doen? Waarom zou je God nog zoeken?

Vraag het eens aan de mensen in Ninevé. Ze hebben helemaal geen tijd om daar over na te denken. Zij zijn veel te druk. Nee, nu niet met hun huis, hun carrière en hun vrije tijd. Al die dingen kunnen wachten. Er zijn belangrijker dingen: ‘Wie weet zal God Zich omkeren, berouw hebben, en Zijn brandende toorn laten varen, zodat wij niet omkomen.’

De Ninevieten zeggen nog: ‘wie weet’. Wij weten dat God de stad heeft gespaard. Wij hebben de belofte: ‘Bid en u zal gegeven worden, zoek en u zult vinden, klop en er zal voor u opengedaan worden’ (Lukas 11:9). Maar wat doen wij ermee?

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Dr. J.B. ten Hove

Datum:

15 juni 2021

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: