Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Grotere dingen

... '...u zult grotere dingen zien dan deze'

(Joh. 1:51)

Grotere dingen, dat spreekt ons wel aan. Wij willen graag groter, mooier en beter. Graag een groter huis, een mooiere auto, een beter kapitaal. Grotere dingen zien we ook graag als het gaat over het geloof. Liever bijzondere dingen dan geloven zonder dat je er veel van ziet.

Nathanaël krijgt te horen dat hij grotere dingen van God zal zien. Op dat moment heeft hij al grote dingen meegemaakt. Hij is met Filippus meegegaan naar Jezus. Hij is gekomen en heeft gezien. Hij weet inmiddels uit ervaring dat Jezus sterker is dan al zijn scepsis. De twijfel van de kritische denker is gebroken. Nathanaël is tot geloof gekomen. Met overtuiging heeft hij Jezus uit Nazareth beleden als de Zoon van God. Met recht kun je hier spreken over grote dingen: een wonder van God.

Wat bedoelt Jezus dan met grotere dingen? In zijn Evangelie neemt Johannes ons als het ware bij de hand. Eerst krijgt Nathanaël te zien hoe Jezus de bruiloft in Kana redt, en water maakt tot wijn. De tempelreiniging in Jeruzalem is wel gewaagd, maar minder wonderlijk. Wanneer een bekende theoloog in het holst van de nacht bij Jezus aanklopt, lijkt het niet meer dan een goed gesprek. Maar in werkelijkheid gebeurt hier iets groters: deze toptheoloog komt tot geloof. Groter is hoe Jezus omgaat met de Samaritaanse vrouw. Niemand wil van haar weten, maar Jezus gaat met haar in gesprek. Het resultaat is dat zij openlijk haar zonden belijdt, en Jezus aanprijst als de Zaligmaker Die zondaren redt. Wat Nathanaël te zien krijgt, wordt nog veel groter als Gods Zoon voor hem knielt om zijn voeten te wassen. De grotere dingen die Johannes ons laat zien, zijn niet de opzienbarende wonderen die wij verwachten. Het wordt pas echt groot als Jezus wordt weggeleid naar het kruis.

Als je niet beter weet, lijkt het kruis absurd. Op het eerste gezicht ziet Nathanaël er alleen maar iets afschuwelijks in. Ook hij hoort bij de discipelen die wegvluchten voor het kruis. Toch is hij er later wel weer bij. Hij ontdekt het geheim van Golgotha: Gods Zoon geeft Zijn leven als het Lam van God. Zo volbrengt Hij alles wat volbracht moet worden voor de verzoening tussen God en mens. Is er iets groters dan het offer van Christus aan het kruis?

Wie verlangt naar grotere dingen bij God, kan niet om het kruis heen. Grotere dingen waarin het kruis ontbreekt, hebben met Christus niets te maken. Spectaculaire wonderen zonder het kruis misleiden je waar je bij staat. Voor grotere dingen moet je zijn bij het kruis, of beter bij de Gekruisigde. Daar zie je wat je nergens anders vindt: verzoenende liefde. In Hem vind je een onuitputtelijke bron van verwondering. Grotere dingen: meer van gemeenschap met Zijn lijden en sterven, meer van de kracht van Zijn opstanding (Fil. 2:10). Kom en zie: naar die heuvel daarginds, naar het ruwhouten kruis.

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. J.B. ten Hove

Datum:

18 januari 2021

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: