Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Hij wist het allemaal

... Vorige week las ik de proefplreek van onze vriend Johnny Gavera, predikant in Zuid-Afrika

Vorige week las ik de proefpreek van onze vriend Johnny Gavera, predikant in Zuid-Afrika, die hij als afsluiting van zijn studie in 1966 had gehouden. De inhoud daarvan is zo rijk dat ik die graag met jullie wil delen. De preek gaat over Psalm 139: God die alles weet.

Er zijn dingen in je leven waarvan je wilt dat anderen die niet weten. Je wilt er niet meer mee geconfronteerd worden. Er zijn dingen zo erg dat, als je omgeving die toch weet, je maar beter kunt verhuizen. Ergens anders gaan wonen, waar niemand je kent. Opnieuw beginnen.

De dichter denkt aan God. God die zo dichtbij is. God die alles weet. God die oordeelt, veroordeelt, die het kwaad niet accepteert. God weet het. Je wilt wegvluchten. Ergens anders opnieuw beginnen, desnoods emigreren naar overzee. Maar daar is God ook. Waar dan naar toe? Overal is God. Overal is God – God die het weet.

Dan maar het licht uit doen. Kwaad dat het licht niet kan verdragen. De kat in het donker knijpen. Maar voor God is de nacht zo licht als de dag. Voor Hem kun je je niet in het donker verstoppen.
Hij weet het allemaal. Niet alleen de dingen die je verkeerd deed, maar ook wat je verkeerd dacht. Als jij nog blij bent dat je niet gedaan hebt wat je van plan was of waar je je door aangetrokken voelde, dan weet God al wat jij van plan was. En Hij kende je verkeerde neiging.

Dan gaat de dichter maar terug in de tijd. Achter dat moment terug. Achter al die momenten terug waarvoor je je schaamt. Naar de tijd dat je nog een baby was, die nog niets had gedaan wat het daglicht niet kan verdragen. Maar daar is God wéér. Zelfs nog eerder, voordat je werd geboren. En Hij wist al wie je zou zijn. Het gaat niet om een paar losse zonden die een verder goed mens gedaan heeft. Het gaat om jou – om die mens die zo doet en die zo ís. Dit is die mens die straks geboren gaat worden. Die mens die dingen doet die anderen niet mogen weten.

En dan keert het beeld ineens om. God wist het allemaal. Hij wist wie dit kind zou zijn en wat het allemaal verkeerd ging doen, en waartoe het geneigd zou zijn. En Hij wilde dat dit kind geboren zou worden. God heeft jou leven gewild.

Soms zeggen mensen: ‘Als ik het allemaal geweten had …’ Hij wist het allemaal. En Hij heeft voor jou gekozen. Terwijl Hij alles wist. En Hij wist wat voor ellende het Hem zou kosten. Gekruisigd vanwege ons en onze zonden. Voordat jij werd geboren kende God jou, met alles wat je dacht en deed, met alles wat je denkt en doet, met alles wat je zult denken en zult doen. En dat kind, deze mens wilde God. En lang voordat jij werd geboren gaf Hij zijn Zoon, omdat Hij wist dat jij alleen door zijn dood gered kunt worden. Voor de grondlegging van de wereld heeft God voor ons gekozen opdat we zijn kinderen zouden zijn.

God wist wie je zou zijn. Hij zei: ‘Deze mens wil Ik’. Anders was je niet geboren. En Hij zei: ‘Voor deze mens wil Ik mij geven tot in de dood.’

God vergeeft niet tegen heug en meug. God vergeeft niet achteraf. God heeft voor jou gekozen, terwijl Hij alles wist. Zo’n kind wilde Hij – zo’n kind als jij bent.

Je hoeft niet te emigreren en het licht niet uit te doen. God is bij jou thuis.

Naar overzicht

Geplaatst door:

Prof. Dr.A. van de Beek

Datum:

31 januari 2022

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: