Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Je hoeft niet bang te zijn

... Vrees niet!

Vrees niet! Zo klinkt het keer op keer in de geschiedenissen rond Kerst. Je hoeft niet bang te zijn. Jozef, Zacharias, wees niet bevreesd want uw gebed is verhoord, wees niet bevreesd Maria, want u hebt genade gevonden bij God. Tot de herders: Wees niet bevreesd, want ik verkondig u grote blijdschap die voor heel het volk zal wezen, dat heden voor u de Zaligmaker, de Verlosser is geboren.

is dat, een heel persoonlijke boodschap! U mag uw eigen naam erbij invullen. Wees niet bevreesd, Jan, Jannie, want u hebt genade bij God gevonden. Wees maar niet bang, Arie, Anneke, want er is goed nieuws van God voor je! Je hoeft niet bang te zijn. Ben ik bang dan? Bevreesd? Ja, als we eerlijk zijn, waarvoor? Veelal over ons verleden en onze toekomst.

En toch.... hoef je niet bang te zijn. Waarom niet? Want onze God wil graag vergeven, daarvoor is Jezus nou juist gekomen om onze zonden en fouten te verzoenen. Hij wil ons bevrijden, vergeven en zaligmaken. Daarom: Je hoeft niet bang te zijn. Je mag bij God komen, en Hij kan je helpen met al wat je dwarszit uit je verleden, en alle pijn en verdriet uit het verleden.

Soms zeggen ouders tegen een kind: Niet bang zijn hoor! Helpt dat? Pas als de reden van de angst is weggenomen, dan wordt het anders: Je HOEFT niet bang te zijn. Daar is geen reden meer voor! Want voor u is de Redder geboren, Jezus Christus de Here in de stad van David. Christus bevrijdt ons van onze fouten als we ze inleveren bij Hem. Hij komt IN onze angst, Hebr. 2: 14 en 15. Hij zoekt ons op en begeleidt ons van het duister naar het licht, uit de nacht naar de nieuwe morgen! Laten wij ons leiden?

Wellicht zijn we bang voor de toekomst? Want veel is onzeker: hoe gaat het verder met mijn gezondheid? Hoe zal mijn leven verdergaan? Wie van ons beiden valt als eerste weg? Hoe moet dat dan? Die angst kan zomaar op je vallen en je verlammen. De grootste angst is doodsangst.

toch: Je hoeft niet bang te zijn: want Hij gaat mee, Hij zal erbij zijn. Hij zoekt ons op. Wordt één van ons. Weet wat we lijden, strijden. Hij is naast ons komen staan en met ons komen leven. Je hoeft niet bang te zijn. Zelfs niet voor de dood, want Hij is de weg erdoorheen. Hij heeft een pad gebaand naar het eeuwige leven. Ik ben bij je, Ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding van de wereld. Vertrouw maar op Hem! Dan hebben we echt wat te vieren. Kerstfeest, Christusfeest! Je hoeft niet bang te zijn, want Hij is voor ons gekomen naar deze aarde. God geeft genade en een eeuwige heerlijke toekomst! Laten we ons bekeren en deze blijde boodschap geloven.

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. A.T. van Blijderveen

Datum:

30 november 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: