Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Jezus weigert verdoving en vraagt verkwikking

... Mattheus 27: 33,34 en Johannes 19:28 In de lijdensgeschiedenis van de Heere Jezus lezen we dat Hij eerst weigert om te drinken en later juist om drinken vraagt.

In de lijdens­ge­schiedenis van de Heere Jezus lezen we dat Hij eerst wei­gert om te drin­ken en later juist om drinken vraagt. In Mat­theüs 27:33,34 staat: En geko­men bij de plaats die Golgotha genoemd word , wat Sche­delplaats betekent, gaven zij Hem wijn vermengd met gal te drinken; maar toen Hij die geproefd had, wilde Hij die niet drin­ken. De sol­daten reiken Jezus vlak voordat de krui­siging plaatsvindt bittere wijn aan. Was dat om de gekruisigden een beetje tegemoet te komen bij het doorstaan van hun vreselijke lichame­lijke pijn en doodsangst? Ze zouden dan van tijd tot tijd in een roes weg­zinken en misschien wel eerder sterven. Maar als de Heiland de wijn ­proeft, wil Hij er niet van drinken. Waarom niet? Omdat Hij proeft dat er een bedwel­mende, verdo­ven­de werking in die wijn zit. Maar Hij mag niet versuft raken! Hij wil be­wust Zijn leven afleggen als uiterste daad van liefde en ge­hoorzaamheid. Voluit actief zal Hij sterven: als Pries­ter zal Hij aan het kruis offeren, bidden en zegenen, als Ko­ning de mach­ten der duisternis overwinnen, als Profeet de zeven kruis­woorden uitspreken. Daar komt geen verdoving bij te pas! Denkt u eens in wat dit voor Hem betekent: heel Zijn lichaam is één schreeuw om vocht. Straks zal op­nieuw een bovenmenselijk lijden Zijn afgematte lichaam en ziel onder­mijnen. Hij zal de last dragen van de toorn van God tegen het hele menselijke geslacht. Nochtans wijst Hij de verdoving, de verlichting van de hand. Hij doorziet dat aan­bieden van verdovende wijn als een satanische list om nog op het laatste moment te verhinderen dat Hij Zichzelf met helder be­wustzijn aan God zal opofferen als een rein en vol­maakt Lam. Door 'neen' te zeggen tegen deze beker met wijn zegt Jezus opnieuw 'ja' tot de hemelse Vader, en aanvaardt Hij opnieuw de beker van het lijden die Hij tot op de bodem zal drinken.

Jezus heeft dus verdoving geweigerd, maar op het moment dat Hij Zijn levenseinde nabij weet, vraagt Hij volgens Johannes uitdrukkelijk om verkwikking: Ik heb dorst! (Joh.19:28). Dat doet de Heere om straks met grote stem te kunnen roepen Het is volbracht en Vader, in Uw handen beveel Ik Mijn geest. Die overwinningsroep en die zwanenzang moeten nog klinken vanaf het middelste kruishout. Maar hoe kan Jezus roepen als Zijn keel uitgedroogd is en als Zijn tong aan Zijn gehemelte kleeft? Daarom heeft Hij drin­ken nodig als verkwikking om de levenskracht die Hem rest nog één keer bijeen te verzamelen. De Heiland wil niet uitgeput wegglíjden, maar welbewust de­ dood in gaan. De dood overkomt Hem niet, maar Hij legt ac­tief Zijn leven af.

Ziet u nu dat er geen enkele te­gen­strij­digheid in ligt dat Jezus eerst drinken afwijst en later drin­ken vraagt? Verdoving wijst Jezus af, ter wille van de taak die Hij te volbren­gen heeft. Verkwikking begeert Jezus, ter wille van die­zelfde taak! Trek nu de lijnen door naar ons gebed ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Hoe bidden wij om Gods zegen over ons werk en over het gewas? Laten we in geloof in Christus’ Naam vragen om al wat we in dit leven nodig hebben, opdat we vóór alle dingen het koninkrijk van God mogen zoeken en onze krachten besteden in de dienst van de HEERE. Dan zal ons niets ontbreken wat we nodig hebben om getroost te leven en te sterven.

Naar overzicht

Geplaatst door:

Dr. J. Hoek

Datum:

10 maart 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: