Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Jezus zien

... Direct na Jezus' koninklijke intocht doen enkele Grieken een verzoek.

Direct na Jezus’ koninklijke intocht doen enkele Grieken een verzoek. Het zijn pure heidenen, geen Grieks-sprekende Joden. Ze vragen om een ontmoeting met de Messias van Israël: Wij willen Jezus zien. Zo wordt de angst van de Farizeeën bewaarheid. Straks loopt de hele wereld nog achter Jezus aan. Dat gebeurt hier. Wereldburgers willen Jezus zien.

Jezus wordt door hun vraag overvallen. Het is voor Hem een eyeopener, zelfs een schok. Ineens schiet het door Hem heen: Is het al zo laat? Is het moment nu al gekomen? Ja, Jezus kan niet anders dan constateren dat ‘het uur’ aangebroken is. Dit verzoek is een niet te missen signaal, een alarmsignaal. Nu gaat het gebeuren. Nu wordt Hij verheerlijkt. De schrik slaat Jezus om het hart.

*****

Hebben de Grieken Jezus gezien? De Bijbeltekst zegt niets over een ontmoeting met Jezus. Sommige uitleggers menen dan ook dat de Bijbelschrijver dat vergeten is. Johannes zou zo onder de indruk zijn geweest van wat Jezus zegt, dat hij de Grieken helemaal vergeten is. Ik geloof dat niet. De Bijbelschrijver is hun vraag echt niet vergeten. Integendeel. Door wat Jezus zegt, geeft Hij de Grieken direct en adequaat antwoord. Jullie willen Mij zien? Ik zál Me laten zien. En Ik zeg vooraf hóe jullie Me zullen zien. Je zult Me zien als een graankorrel. Zoals Ik een ezeltje koos voor mijn intocht, zo zal Ik me aan jullie tonen als een graankorrel. Een korrel die sterft.

Voorwaar, voorwaar Ik zeg u, tenzij een graankorrel in de aarde valt. Om koren te krijgen, moet het zaad in de aarde gezaaid worden. Dat weet zelfs een kind. Maar het gaat hier niet om een algemene waarheid. Want Jezus zegt het met grote nadruk. Alsof Hij ook zichzelf ervan moet overtuigen dat het zó moet gaan. Voorwaar, voorwaar, tenzij…. Het is echt, werkelijk waar, dat er geen enkele andere weg is om vrucht te krijgen. Er is geen alternatief. Het kan alleen maar op deze manier. Er is geen vrucht als er niet gestorven is.

Net als wij moet ook Jezus zijn leven verliezen om het te vinden. En door de vraag van de Grieken beseft Jezus dat het uur van lijden en sterven begonnen is. Daar schrikt Hij voor terug. Bijna had Hij gebeden: Vader, verlos Mij uit dit uur. Hij doet het niet. Want Hij weet dat het niet anders kan dan zo: sterven om vrucht te dragen.

*****

Jezus laat zich aan de Grieken zien als een graankorrel, die in de donkere, zwarte aarde verdwijnt en sterft. De Grieken hadden niet verwacht dat de Messias er zo zou uitzien. De Joden hadden ook andere verwachtingen. Ze hadden nooit gedacht dat de Messias zou zitten op een ezeltje, een lastdier. En wij hadden Jezus ook liever anders gezien. Als een koning die dictators van de troon stoot, want we hunkeren naar vrede en recht. We willen Hem zien als de machtige Levensvorst, die ziekte en dood nu al verdrijft. Maar zo komt Hij niet. Hij zit op een ezeltje en sterft als een graankorrel. Zo laat Hij zich zien. Het kan niet anders.

Komende zondag laat Jezus zich aan ons zien in breekbaar brood. En we bidden: Here, open onze ogen, zodat wij in het gebroken brood, Jezus zien.

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. P. Hoogendam

Datum:

13 februari 2023

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: