Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Opdat....?

... '....opdat wij niet op onszelf zouden vertrouwen, maar op God, Die de doden opwekt.'

Paulus schrijft aan de Korinthiërs over verdrukking, die hem in Asia overkomen is.

Wat het precies is geweest, vertelt hij niet. Hij zegt alleen, dat het zo zwaar was, dat hij al wanhoopte aan zijn leven. Dat kan dus, ook als je gelooft. Dat je niet meer weet hoe het verder moet. Schaam u niet om dat eerlijk te zeggen. Paulus schaamt zich er ook niet voor. Hij begint er zelfs zijn brief aan Korinthe mee. Want hij wil met de gemeente delen wat hij in die verdrukking ontvangen heeft. Hij er in getroost en dat wil hij doorgeven om ook de gemeente te troosten.

Het voelde als een doodvonnis, schrijft hij. … opdat we niet op onszelf zouden vertrouwen, maar op God, Die de doden opwekt.

Opdat ….

Had God er dan een bedoeling mee, zoals mensen soms zeggen? Maar met zulke woorden moet je heel voorzichtig zijn. Alsof je zomaar rechte lijnen kunt trekken van pijn en verdriet naar God. Zulke woorden zijn trouwens vaak vrome dooddoeners, die eerder de pijn verzwaren dan dat ze steun geven. Terwijl Paulus juist wil troosten. Paulus probeert geen achterliggende vragen te ontrafelen. Die verdrukking is hem overkomen, schrijft hij. Daar laat hij het geheim van het waarom een geheim. Het gaat er om, dat hij in die verdrukking iets geleerd heeft: om te vertrouwen op God, Die de doden opwekt. Dat wil hij met de gemeente delen. Dat je ook in de diepste nood op God aankunt. Op die God, Die de doden opwekt. Wist hij dat dan niet? Jawel, met die boodschap was hij stad en land afgereisd. Maar die boodschap vertellen is nog iets anders dan daarop vertrouwen in de concrete situatie van je leven. En dat heeft Paulus geleerd in die verdrukking.

Opdat ….

In die benauwde situatie heeft Paulus vertrouwen geleerd. Niet op zichzelf, maar op God, Die de doden opwekt. Dat is de winst, die hij ervan overgehouden. Het evangelie van Pasen is geen theorie voor in de kerk. Met de God van Pasen kun je ook in het leven van alledag uit de voeten, zelfs als de dood op je af komt. Eigenlijk kun je alleen daarmee uit de voeten. Want alleen die boodschap wijst een weg door de diepten heen. Op elke andere weg loop je vast.

Opdat ….

Wat leren we van de vragen, die in deze tijd op ons afkomen? Zelfvertrouwen stond hoog in ons vaandel. Totdat dat virus kwam, dat bijna alles stil legde. Of hier een bedoeling achter zit? Dat is de vraag niet. De vraag is wat we ervan leren. Met Pasen is ons verkondigd dat Christus is opgestaan. Hij heeft de dood overwonnen en gaat met de zijnen een weg door de diepten, zelfs door de dood heen. Ons leven is met Christus verborgen bij God. Dat kan niemand ons afnemen. Dat geeft vertrouwen, niet op onszelf, maar op God, Die de doden opwekt. Wat een troost en wat een winst als we dat weer leren!

GJvS

Naar overzicht

Geplaatst door:

ds. G.J. van Steeg

Datum:

22 april 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: