Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

.......opdat ze men hun oren niet zouden horen...

... Gods bedoeling

Jezus ontmoet veel ongeloof. Waarom? Velen verwijten Hem dat Hij zich aan God gelijk maakt. Dat laat Hij duidelijk merken in zijn woorden. Ook in zijn daden. Want wie heeft het recht de tempel te reinigen dan alleen de Vader? Bovendien kent men zijn ouders en familie uit Nazareth. En kan uit die plaats de Messias komen?
Jezus voelt dat de vijandschap toeneemt. Daarom zegt Hij deze woorden. Een citaat uit Jesaja 6. Daar krijgt deze profeet de opdracht van God om dit te zeggen in een tijd van verregaande goddeloosheid en zedeloosheid.

Een vreemde tekst, ….”opdat ze niet….”. Dit roept de vraag op of het soms Gods bedoeling is dat men niet zal geloven? Heeft God dat zo beslist dat de een wel gelooft en de ander niet? Wat is Gods bedoeling?

Als dit zijn bedoeling was zou Hij kunnen zwijgen. Het volk in Jesaja’s dagen is al vet, goddeloos, ongelovig. Dan zou Jesaja rustig thuis kunnen blijven. Nee, Jesaja moet profeteren en wijzen op de gevolgen van de zonde. Om het volk terug te roepen tot God. Hier gebeurt wat wij ook doen als iemand niet wil luisteren, welke argumenten je ook noemt. Dan zeggen we ook wel eens: “Nou, goed dan, zoek het maar uit, dan zie je wel wat ervan komt”.

Zo gebruikt ook Jezus deze woorden. Als een laatste waarschuwing. Want Hij zal spoedig teruggaan naar de hemel. Jezus spreekt, niet opdat ze niet geloven, maar omdat ze niet geloven. Jezus wil het behoud. Ook dat van u en mij. We moeten niet vergeten dat Jesaja 6 ook spreekt van genade. Een zaad dat ontkiemt en vruchten draagt. Jezus is dat zaad. Hij gaat naar Jeruzalem, naar het kruis. De zaadkorrel sterft en geeft veel vrucht, zodat ieder die gelooft vergeving en eeuwig leven ontvangt.

Jezus wijst daarom nog één keer op zichzelf. Hij benadrukt zijn eenheid met de Vader. De Eeuwige zelf is op aarde gekomen om door zijn kruis ons te verlossen van zonde en dood.

Daarom deze moeilijke tekst. Om nog een keer op te roepen tot geloof en bekering. Een roep waarmee ook Jezus’ werk begon. Een ernstige waarschuwing dat het niet wíllen geloven uiteindelijk kan leiden tot niet meer kunnen geloven. Alleen dat is menselijke schuld. Niet Gods wil. Hij doet er alles aan om ons te redden. Denk maar aan zijn komst op aarde. Denk maar aan het gebed van Jezus aan het kruis: “Vader, vergeef het hun”. Denk ook maar aan de verkondiging van Gods Woord zondag aan zondag. Dat is opdat we geloven, juist omdat Hij onze redding wil.

Over dat leven met Hem ligt Gods zegen, zoals Psalm 2 zegt
“Welzalig zij, die naar zijn reine leer,

in Hem hun heil, hun hoogst geluk beschouwen;

die Sions Vorst erkennen voor hun Heer;

welzalig zij, die vast op Hem betrouwen”.

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. A.D. Poortman

Datum:

1 februari 2021

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: