Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Sterker dan de dood

... De dood is verslonden tot overwinning

De dood is sterker dan het leven.
Als je om je heen kijkt in deze wereld kom je tot deze conclusie. Er zijn allerlei dingen onzeker in het leven, maar één ding is zeker: we zullen eens allemaal sterven. gezondheidszorg heeft ons veel goeds gebracht, maar het kan de dood niet overwinnen. Het kan de dood hoogstens een tijdje uitstellen. Door gezond te leven kunnen we langer leven, maar we kunnen de dood er niet mee ongedaan maken. Als we aan een sterfbed van een geliefde staan ervaren we het: de dood is sterker dan wij. We zullen eens allen het van de dood moeten verliezen.

Heel anders spreekt de apostel Paulus over de dood. dood zal volgens hem overwonnen worden. Als Christus terugkomt naar deze aarde zullen de doden opstaan en zullen de gelovigen die nog in leven zijn in een ogenblik een onsterfelijk lichaam krijgen. Een onsterfelijk volmaakt lichaam, daar werken wij mensen al vele eeuwen aan en het is ons nog steeds niet gelukt en het zal ons ook nooit lukken. Maar wat ons mensen in duizenden jaren niet lukt, kan God in één ogenblik bewerkstelligen. Wat bij de mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God. Waar is de dood dan gebleven? Die is verzwolgen, zegt Paulus. Vernietigd, voor altijd weg! Waar Christus de Levende verschijnt is er geen ruimte meer voor de dood.

In deze wereld vol vergankelijkheid klinkt deze vreugdevolle uitroep van Paulus erg vreemd. Paulus klinkt als iemand die de werkelijkheid niet onder ogen wil zien. Hij roept wel uit dat de overwinning komt, maar we ervaren het zo anders in deze wereld. Het is een uitroep die voor onze beleving ver van ons afstaat. Wie garandeert mij dat dit eens echt werkelijkheid zal worden? Is het geen mooie wensdroom? Waar zien we dat dit echt zo is? garantie ligt in de Heere Jezus, Die ons in Zijn opstanding is voorgegaan. Christus heeft reeds in Zijn kruis en opstanding de dood overwonnen. In een wereld waarin het leven steeds eindigt in de dood, eindigde de dood van Christus in het leven. In Zijn opstanding gebeurde iets totaal nieuws. Dit is nog nooit eerder vertoond! De toekomst breekt nu al aan in Hem. Hij is Zijn tijd ver vooruit. Christus is de Levende te midden van een wereld vol sterven. Allen die in Hem geloven zullen in Zijn overwinning delen. Deelt u in Zijn overwinning? De toekomst van Gods kinderen is niet de dood, maar het leven. De dood die een eindstation lijkt te zijn, blijkt een tussenstop. Het eindstation is het leven, het eeuwige leven bij Hem.

Paulus wil tegen ons zeggen: staar je niet blind op datgene wat er om je heen gebeurt. Staar je niet blind op de dood. Richt je blik naar boven, naar de opgestane Christus. Hij is ons voorgegaan. Hij heeft de dood overwonnen en zal de dood overwinnen.
Het leven is sterker dan de dood!

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. M.W. Westerink

Datum:

23 augustus 2021

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: