Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Strijden met het zwaard van de Geest

... "Er staat geschreven"

Strijd

Een verschrikkelijk monster, Apollyon, komt op Christen toe, wanneer hij nog maar net Paleis Liefelijkheid heeft verlaten. Het is de duivel, die Christen probeert terug te brengen van zijn geloofsweg met Christus. Wanneer Christen weigert, volgt een hevige strijd op dood en leven. Christen zou geen enkele kans hebben, wanneer hij niet zojuist bekleed was met een sterke wapenrusting. Met zijn schild houdt hij pijlen tegen, en met zijn zwaard vecht hij. Christen overwint en kan verder gaan. Zo tekent John Bunyan beeldend de geestelijke strijd van een christen in zijn boek ‘De Christenreis’.

In Efeze 6 geeft Paulus een beschrijving van de geestelijke wapenrusting. Een belangrijk wapen is het zwaard van de Geest, dat is het Woord van God.

Verzoeking

De Heere Jezus Zelf is ons in die strijd voorgegaan.

Jezus wordt na Zijn doop in de Jordaan gezalfd met de Heilige Geest, toegerust tot de geestelijke strijd, die Hem wacht nu Hij Zijn werk onder de mensen gaat beginnen. Hij wordt door de Geest geleid naar de woestijn om verzocht te worden door de duivel.

Het zijn drie duivelse verzoekingen, waarbij de duivel drie maal de Bijbel citeert. Maar hij haalt die woorden uit hun verband en bedoeling. Alle drie verzoekingen gaan tegen Gods wil en bedoeling in. Zo probeert de duivel Jezus’ verlossingswerk te verhinderen.

Hoe kan Jezus staande blijven in deze verzoekingen? Dat kan Hij alleen door Zijn hemelse Vader volkomen te gehoorzamen.

Jezus zegt duidelijk, dat er geschreven staat, dat een mens bij brood alleen niet zal leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt. En na de tweede verzoeking zegt Jezus: ‘U zult de Heere, uw God, niet verzoeken’. En na de derde verzoeking: ‘De Heere uw God, zult u aanbidden en Hem alleen dienen’.

Jezus gebruikt het zwaard van Gods Woord, zodat de duivel op de vlucht slaat.

Bewapend

Wie in Christus gelooft, wordt ook aangevallen en verzocht door de duivel. Petrus schrijft, dat de duivel rond gaat als een brullende leeuw. Dat bemerken wij in onze dagen in ons land en heel het wereldgebeuren, maar ook in je eigen hart! Ook komt de duivel dikwijls als een wolf in schaapskleren met een Bijbeltekst naar gelovigen. Hoe blijven wij staande?

Dat kan alleen in de geestelijke wapenrusting! Zijn wij daarmee bekleed? Hanteert u het schild van het geloof om de vurige pijlen van satan uit te blussen? Hanteer jij het zwaard van de Geest, dat is het Woord van God?

Alleen zo kunnen wij staande blijven en worden we niet overwonnen en meegesleurd door de verleidingen van de tijdgeest, en in de verzoekingen om God ongehoorzaam te zijn en Christus te verloochenen met onze woorden, gedachten of daden.

Een vaste burcht is onze God, een toevlucht voor de Zijnen..

Gods Woord houdt stand in eeuwigheid en zal geen duimbreed wijken’.

(uit Lutherlied: “Een vaste burcht” )

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. P. Zeedijk

Datum:

14 februari 2022

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: