Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Vol vertrouwen verder

... Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus.
(Fil.1:6)

De vakantietijd is zo goed als voorbij, velen zijn weer volop aan de slag. De scholen gaan beginnen en in het kerkelijk leven neemt het aantal activiteiten toe. Wat heeft bij dit alles de overhand bij ons - bezorgdheid of vertrouwen?


Er is veel reden tot zorg. Het coronavirus is nog niet klaar met ons. Internationaal lopen de spanningen op zoals tussen de VS en China. Het Midden-Oosten is een kruitvat, met Libanon (Beiroet) als triest dieptepunt. Economisch zitten we in de rode cijfers en voor velen is baanloosheid (dreigende) realiteit. En hoe is het in het kerkelijk leven en geestelijk leven? Afkalving en teruggang alom? Hoe zal de impact van de coronamaatregelen zijn op de kerkgang? Komen de avonddiensten steeds meer onder druk te staan? Wordt de fakkel van het geloof overgedragen aan jongere generaties of gaan onze kinderen en jongeren andere wegen? Is de zogenoemde Biblebelt als een terp die voortdurend afkalft en op instorten staat?

Kom, laten we de hand aan de ploeg slaan! We starten het winterwerk, verdubbelen onze inzet in de opvoeding en het onderwijs van de jeugd en organiseren extra vormen van kerkenwerk, diaconaat, evangelisatiewerk enzovoorts. En daarbij vergeten we natuurlijk niet om te bidden om Gods zegen over onze inspanningen…

Maar wacht, spannen we op deze manier niet het paard achter de wagen? Luister goed naar wat de apostel Paulus schrijft. Hij heeft ook alle reden tot zorg: hij schrijft vanuit de gevangenis, de situatie ziet er voor de gemeente van Christus niet rooskleurig uit. Maar… hij schrijft toch vol vertrouwen. Want hij begint niet bij het werk van de mens, maar bij het werk van God. God is in de stad Filippi een goed werk begonnen. De Heere heeft daar mensen uit de duisternis van een verloren bestaan getrokken tot het Licht dat in Christus reddend verschenen is. Mannen en vrouwen en kinderen hebben daar ‘gemeenschap aan het Evangelie’ gekregen. Ze zijn door het geloof gaan delen in de blijde boodschap, ze kregen in hun harten liefde tot God bovenal en tot de naaste als zichzelf, ze vestigden al hun hoop en verwachting op de gekruisigde en opgestane Heere.

Dit werk van God wordt van alle kanten bestreden. Van buitenaf door kwade machten, van binnenuit door ongeloof en zondige begeerten. Wees daar niet blind voor in argeloosheid. Maar ook: staar je daar niet blind op in moedeloosheid. Zie op het werk van God, Hij heeft het gedaan, Hij doet en Hij zal het doen. Hij is immers de Schepper en Herschepper, Hij is de verkiezende God die gedenkt aan Zijn verbond. Het komt goed met Gods kerk, want zij is Gods werk. Het komt het er op aan dit vertrouwen te beoefenen: ’de HEERE is zo getrouw als sterk, Hij zal Zijn werk, voor mij voleinden.’ Zonder Gods werk is al ons werken volkomen vruchteloos. Houd dit voor ogen voordat we zelf aan het werk gaan en terwijl we aan het werk zijn. Zicht op Gods werk geeft gegrond vertrouwen. De Heere maakt Zijn werk af tot op de glorieuze dag van de verschijning van onze Heere Jezus Christus. Onder de hoede van deze hoop gaan we met vertrouwen verder. Eltheto - Uw koninkrijk kome.

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Dr. J. Hoek

Datum:

18 augustus 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: