Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Wie wil er eeuwig leven?

... Wie wil er eeuwig leven?

Wie wil er eeuwig leven?

(2 Timotheüs 1 : 10)

We worden in deze tijd meer dan ooit met onze broosheid geconfronteerd. Het coronavirus waart rond als een onzichtbare sluipmoordenaar. Dagelijks worden de nieuwste RIVM-cijfers van overledenen bekendgemaakt. In dat licht is het nogal een krasse uitspraak die de apostel Paulus doet: Jezus Christus heeft de dood tenietgedaan. Onschadelijk gemaakt, als met een tijdbom. Wanneer een verdacht pakketje wordt ontdekt, rukt de EOD uit. Technische mensen die over de knowhow beschikken om een bom te ontmantelen. Zo heeft Jezus volgens Paulus de dood op non-actief gesteld. Hoe kan dit schrijven? Op dit moment zit hij zelf in een kerker, met een beperkte levensverwachting. Nog even en hij hoort de soldatenlaarzen stampen, de sleutels rinkelen, het slot knarsen en dan moet hij mee… naar de executieplaats.

Toch houdt Paulus het vol: Christus heeft de dood van z’n kracht beroofd. Op Goede Vrijdag en de Paasmorgen. Hij heeft de dood van z’n kracht beroofd door te sterven. De bom is bij hem in alle hevigheid geëxplodeerd. Hij droeg aan het kruis het oordeel over de zonde. En op de derde dag stond Hij op uit het graf. De dood kon Hem niet houden. Dat is Pasen. Wat een bemoediging als je met de dood geconfronteerd wordt. Als je stond aan het graf van een geliefde. Als je ernstig ziek bent. Dan te mogen zien op de Levensvorst. En te weten: het laatste woord is niet aan de dood maar aan de Levensvorst.

Jezus heeft niet alleen de dood tenietgedaan. Hij heeft ook onvergankelijk leven aan het licht gebracht. Wie verlangt daar niet naar? Ruim dertig jaar geleden zong Freddie Mercury: Who wants to live forever? Wie wil er eeuwig leven? Maar hij zei er direct bij: There’s no chance for us. We maken geen schijn van kans. We moeten het in dit leven doen met one sweet moment. Eén heerlijk moment. Zo leven velen vandaag. Je leeft maar één keer en dat leven is kort. Laat je leven one sweet moment zijn. Tot de bom explodeert.

Paulus heeft het over eeuwig leven. Ja, denkt u, maar zou dat niet gaan vervelen op den duur? Eeuwig is wel erg lang. En alles gaat op een gegeven moment vervelen. Zelfs met het meest verslavende computerspel raak je een keer uitgespeeld. En je favoriete nummer heb je op een gegeven moment wel genoeg gehoord. De Bijbel bedoelt met eeuwig leven ook niet een eeuwige voortzetting van dit leven, dat zou inderdaad saaiheid troef zijn. Het gaat om een totaal nieuw leven, leven met God. En dat begint nu al. Als u in Christus gelooft, is uw schuldig verleden verzoend, ontvangt u de kracht om in een nieuw leven te wandelen, krijgt u uitzicht op een heerlijke toekomst.

Ook christenen moeten sterven. Maar de dood kan hun ten diepste geen kwaad meer doen. De dood kan ervoor zorgen dat je ademhaling stokt en dat je hart niet meer klopt. Maar de dood kan je niet meer scheiden van de liefde van Christus. Door de dood heen wordt het leven met Christus juist volmaakt. U bent er slechts een gebed, een knieval van verwijderd. Het is te vinden bij Jezus Christus. Hij nodigt u om te komen en het leven te vinden bij Hem. Eeuwigheidsleven.

Jezus leef en ik met Hem!

Dood, waar is u schrik gebleven?

Hem behoor ik en zijn stem

roept ook mij straks tot het leven,

opdat ik zijn licht aanschouw,

dit is al waar ik op bouw.

Naar overzicht

Geplaatst door:

ds. H. Russcher

Datum:

6 april 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: