Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

De stem van een minderheid

... Als de HEERE ons genegen is, zal Hij ons in dat land brengen en zal Hij het ons geven, een lad dat overvloeit van melk en honing.

Meer en meer hoor je als christen in onze samenleving bij een minderheid. Dit wordt zichtbaar in de politiek, maar mogelijk bemerkt u het ook op uw werk of jij bij de sportvereniging.

Minderheidsposities komen we overigens ook in de Bijbel tegen. In Numeri 13 lezen we hoe twaalf verspieders naar het land Kanaän gestuurd worden om het te verkennen; en na 40 dagen komen ze terug. En wat ze gezien hebben, heeft blijkbaar indruk gemaakt. Ja, het land vloeit over van melk en honing, en ze kunnen mooie vruchten laten zien die ze hebben meegenomen. Maar verder is hun verslag somber: het volk dat in het land woont is sterk, de steden zijn versterkt en heel groot en er zijn zelfs nakomelingen van Enak – reuzen. Vergeleken bij hen voelden wij ons als sprinkhanen, en dat zullen we in hun ogen ook geweest zijn. Het zal hen nooit lukken om het land in te nemen. Kortweg gezegd: ze geven een negatief reisadvies.

Is het vreemd dat het volk angstig wordt? Dat er vragen komen: wat moeten we? Ze zien het niet zitten. Ze willen zelfs terug naar Egypte!

Immers: waren het niet de ‘feiten’? De verspieders hebben mogelijk van afstand de stad Jericho gezien, met die stevige muren waarop zelfs woningen stonden; ze zullen onder de indruk geweest zijn van de sterke volken. Wat kun je je dan klein voelen.

Kan dat niet herkenbaar zijn? Wanneer wij via het nieuws beelden van de oorlog in Oekraïne zien; of de gevolgen van klimaatverandering: mogelijk was u er zelf bij, tijdens de hagelbui in Noord-Italië, of in de buurt van de bosbranden op andere plaatsen. In wat voor wereld leven we? Wat moeten we? Is het vreemd dat bijvoorbeeld veel jongeren zorgen over de toekomst hebben?

Opmerkelijk is het verslag van Jozua en Kaleb. Zij vormden een minderheid binnen de groep van de verspieders: slechts twee van de twaalf. Zij hebben geen negatieve boodschap.

Hadden zij dan niet hetzelfde waargenomen? Hadden zij een andere route genomen? Nee, ze waren mee gegaan; maar ze hadden op een andere manier gekeken: ‘Als de HEERE ons genegen is…’

Dat heeft te maken met het vertrouwen in God. Dat Hij zijn beloften waar maakt.

Hun stem is die van een minderheid; ook toen al. Het vraagt geloof en vertrouwen, die niet vanzelfsprekend zijn.

Maar wat belangrijk is het dat die stem gehoord wordt; ook in onze tijd. Vanuit het vertrouwen op de HEERE, die hemel en aarde gemaakt heeft, en die trouw houdt.

Die gesproken heeft in die andere Jozua, Jezus: Ik ben met U. Een stem die om geloof vraagt.

Staan wij open voor Zijn stem?

En getuigen wij van de hoop die in ons is? Ja, het is mogelijk de stem van een minderheid. Maar dat is ze vaker geweest.

Ds. Machiel Karels

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. M.L.W. Karels

Datum:

4 september 2023

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: