Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Een groet en antwoord met inhoud

... En ziet, Boaz kwam uit Bethlehem, en zei tegen de maaiers: De HEERE zij met u! En zij zeiden tegen hem: De HEERE zegene u!

Wanneer u dit leest is het nieuwe jaar 2024 al weer bijna twee weken oud. In de Adventstijd zijn er vele kaarten verstuurd met daarop geschreven of gedrukte wensen voor het kerstfeest en de jaarwisseling.

Tijdens het midden-nachtelijk uur van 31 december op 1 januari heeft u vast vele keren een wens uitgesproken en die de dagen er na herhaald. Veel mensen gebruiken dikwijls een standaardwens die zij soms elk jaar weer herhalen.

Ik noem er enkele: De beste wensen, alles wat wenselijk is, gelukkig Nieuwjaar. Je kunt dan zelf invullen wat degene die je dit toewenst bedoelt. Als christen voel je wel aan wat er mee wordt bedoeld. Je moet niet blijven steken in materiële zaken, er zijn belangrijker zaken dan het eten voor elke dag. Ook de wensen aangaande het geestelijk leven zijn er mee bedoeld, al wordt dat niet hardop uitgesproken.

Wanneer mij een gezond 2024 wordt toegewenst vind ik dat te mager, te oppervlakkig en zal ik proberen dat aan te vullen door te wijzen op de noodzaak van de geestelijke gezondheid. Die is in feite het belangrijkst.

Als kind leerden wij al de volgende nieuwjaarswens: Veel heil en zegen in het nieuwe jaar.

De ouderling die in de Julianakerk de afkondigingen voorlas, stond er een moment bij stil en legde het in het kort uit. Het woord heil wijst op welzijn, voorspoed, maar bovenal naar het geestelijk welzijn, naar de gelukzaligheid die er is door het geloof in de Heere Jezus Christus. En zegen wijst op de ondersteunende nabijheid van God, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Aan de zegen van de Heere is alles gelegen.

De wens van Boaz.

De maaiers zijn bezig om het koren op de akkers te maaien. Zij zijn in dienst van Boaz. Het is zijn wens dat de Heere hen helpt bij het dagelijks werk, dat zij het maaiwerk doen in afhankelijkheid van de Heere. Wanneer de Heere met ons is, dan is het goed, ook al verloopt alles anders dan we wensten en hoopten.

We mogen dit elkaar keer op keer toewensen: De Heere zij met u ook in 2024. Met de Heere, zei David, loop ik door een bende, en met mijn God spring ik over een muur.

De wens van de maaiers.

Ik denk dat het een welgemeende wens van de maaiers is wanneer ze antwoorden: De Heere, zegene u. Uit het vervolg blijkt dat Boaz een goede heer is voor zijn maaiers. Zij wensen hem oprecht de zegen van de Heere toe. Zonder de zegen van de Heere is al onze arbeid vergeefs.

Tenslotte.

Ik eindig met de verwijzing naar de woorden waarmee Paulus de meeste van zijn brieven eindigt: De genade van onze Heere Jezus Christus zij met u allen. Amen

Die genade hebben wij allemaal elke dag nodig. Dat we het met Paulus leren verstaan: Mijn genade is u genoeg.

Ik wens u Gods zegen en genade toe voor 2024 en de jaren die de Heere u nog geeft.

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. W. v.d. Brink

Datum:

8 januari 2024

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: