Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Gods Zoon gegeven en overgegeven

... Dit Bijbelgedeelte wordt weleens genoemd 'het geboortekaartje van de Messias'

Dit Bijbelgedeelte wordt weleens genoemd ‘het geboortekaartje van de Messias.’ Maar het is wel heel anders dan een gewoon geboortekaartje! Niet alleen door de vele en bijzondere namen. Namen die openbaring en beloften zijn. Niet alleen omdat er notabene al de taken en functies van de nieuwgeborene bij staan. Niet alleen omdat dit kind een koning is met een eeuwige, rechtvaardige en vredevolle heerschappij. Niet alleen omdat dit kaartje zelfs 7 eeuwen van tevoren wordt gepubliceerd. Maar vooral vanwege die diepe woorden: een kind is ONS geboren, een Zoon is ONS gegeven.

Dit kind is amper geboren of het wordt …WEGGEGEVEN! God geeft Zijn Zoon weg aan ons zondige mensen. Als er een baby geboren wordt, wil je die vasthouden, knuffelen. Maar God de Vader geeft Zijn Zoon weg. Vanaf dag 1 van zijn leven is dit geboren kind er voor anderen. Tot ons heil, ten bate van ons en niet van zichzelf. Wat een wonder van genade. God geeft het mooiste, beste grootste dat te geven is, Zijn enige, Zijn liefste.

Wat de Here God ons geeft is Zijn kerstgeschenk, Hij geeft Zijn bloedeigen Zoon, dat is geen kado, dat is een OFFER, God geeft zichzelf weg. Met een bloedend hart, maar vol overtuiging! Zullen we dit kostbare geschenk aannemen? God legt dit Kerstkind in onze armen en vraagt een reactie! Zullen we Hem vertrouwen en geloven, ons aan Hem overgeven? Allen die Hem aannemen als hun Here en Heiland, die heeft God macht gegeven om kinderen van God te zijn. Kind van de hemelse Vader! Wat geeft God veel en wat ontvang je veel als je Christus ontvangt! Dat persoonlijke klinkt ook in Lucas 2: 11 voor jullie is heden de Zaligmaker, de Redder, geboren! Dat persoonlijke aanbod vraagt om een persoonlijk antwoord. Heb je Jesaja 9: 5 en Lukas 2: 11 al als Gods belofte voor jou en uzelf gehoord?

God heeft Hem ons gegeven, Efeze 5: 2 zegt het nog sterker: overgegeven. De zelfverloochening van Christus, tot aan het kruis. Hoe Hij zich heeft leeggeliefd! Opnieuw mogen we ons richten op Gods grote genade, totale en trouwe liefde voor ons. Dat is wat we deze zondag mogen zien, ruiken, en proeven! Nu Christus zich heeft overgeven als een offergave en slachtoffer, hoeven wij niets meer toe te voegen. We mogen komen met lege handen, Hij heeft Zijn leven geofferd voor ons. Richt daar je aandacht en aanbidding op! Het is al volbracht, voor ons! Het is genoeg wat Hij deed voor ons. Wij mogen komen om Hem te danken en te gedenken.

God heeft mij Zijn Zoon gegeven

Door ’t geloof nam ik Hem aan;

Ja, ik weet, dat ik zal leven

En door Hem ten hemel gaan.

Ja, God weet dat al mijn zonden

Steeds opnieuw mijn ziel verwonden;

Maar toch heb ik hoop ik smart:

God is meerder dan ons hart.

(Weerklank 365 op de melodie van Ruwe stormen)

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. A.T. van Blijderveen

Datum:

4 december 2023

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: