Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Ongehinderd

... Hij predikte het Koninkrijk van God en gaf onderwijs over de Heere Jezus Christus, met alle vrijmoedigheid, ongehinderd

Ongehinderd

Hij predikte het Koninkrijk van God en gaf onderwijs over de Heere Jezus Christus, met alle vrijmoedigheid, ongehinderd.

Handelingen 28:31

Het boek Handelingen eindigt met het verblijf van Paulus in Rome. Daar geeft hij onderwijs over Christus. Paulus heeft veel reizen achter de rug om overal mensen op de hoogte te brengen van wat er met Jezus is gebeurd. Jezus is opgestaan uit de doden en daarom is alles anders geworden. Heel de wereld moet het weten dat God Christus heeft aangesteld om de wereld te oordelen (Hand. 17:31). Het oude is voorbij, het is veroordeeld tot de dood, omdat Joden en heidenen samen Jezus hebben gekruisigd volgens hun eigen oordeel en God juist Hem heeft opgewekt. Het oordeel van God keert alle aardse oordelen om. Daarom moeten mensen zich tot Jezus Christus bekeren. Hij is de Heer en Hij heeft het koningschap over heel de wereld. Paulus heeft dat overal aan mensen, Joden en heidenen, bericht en de mensen opgeroepen de consequenties daarvan onder ogen te zien. Nu is hij in Rome en kan ongehinderd met dat werk doorgaan.

‘Ongehinderd’. Het is het laatste woord van het boek Handelingen. Laatste woorden spelen altijd, maar vooral in het boek Handelingen een belangrijke rol. Zeker als het om het laatste woord van het hele boek gaat. Het geeft aan dat het om veel meer gaat dan dat Paulus rustig thuis onderwijs kon geven aan de mensen die daar kwamen. Het gaat om het perspectief van het hele boek: Petrus, Stefanus, Barnabas, Paulus, en vele anderen hebben het evangelie van Christus door de wereld gebracht. Nu is het aangekomen in het centrum van de macht – niet om daar te stoppen, maar om vandaaruit voort te gaan tot de einden van de wereld. Het zal voortgaan – ongehinderd.

En dat terwijl Paulus juist om dat evangelie in gevangenschap leeft. Hij mag dan een eigen huis hebben, maar hij is wel gevangene. En wat een hindernissen zijn er niet geweest op al zijn reizen. Overal verzet. Gevangen gezeten. Met stenen bijna dood gegooid. Een volksopstand waarbij hij dreigde gelyncht te worden. Hindernissen in overvloed. Toch gaat het evangelie ongehinderd voort. Heeft het veel resultaat? In de steden waar Paulus kwam werden meestal maar een paar mensen gelovig. Er waren teveel weerstanden om het massaal te laten aanslaan. En in Rome? We weten niet hoeveel mensen door het onderwijs van Paulus tot geloof kwamen. Het doet er ook niet toe. Er was al een christelijke gemeente in Rome voordat hij kwam.

Er zijn veel hindernissen voor het evangelie. We weten er in de eenentwintigste eeuw alles van. Je ziet de kerk eerder afbrokkelen dan groeien. En dat kan hard gaan, ook in Veenendaal. Er zijn veel hindernissen voor het evangelie – ook in je eigen leven. Er staat zoveel in de weg om voluit te leven in de rijkdom van de opgestane Christus. En die weerstanden lijken alleen maar groter te worden. We zijn gevangen in de macht van de seculiere wereld. We zijn gevangen in ons eigen huisje, boompje, beestje bestaan. Er komt niet veel van het evangelie terecht.

Nee, zegt het boek Handelingen: het gaat door, ongehinderd. Dat laatste woord van het boek opent het perspectief op de toekomst, ook op onze tijd. Het evangelie gaat ongehinderd voort. Want God is koning en Christus heerst. Hij laat zich echt niet tegenhouden door de seculiere wereld. En ook niet door jouw trage hart en handen. Ongehinderd zet Hij zijn werk voort.

A. van de Beek

Naar overzicht

Geplaatst door:

dr. A. v.d. Beek

Datum:

13 juni 2023

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: