Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

De heilige doop: belofte en opdracht

... Of weet u niet dat wij allen die in Christus Jezus gedoopt zijn, in Zijn dood gedoopt zijn?

Wat een zegen in Veenendaal, dat er jaarlijks veel doopdiensten zijn.

Er zijn kleine gemeenten in ons land, waar nauwelijks meer een doopdienst plaats vindt. Telkens is de doopdienst zo rijk. De Kerk van de Reformatie kent twee zichtbare tekenen (sacramenten), die Gods Woord bevestigen en Zijn beloften zichtbaar maakt. Het zijn doop en avondmaal.

Belofte

De kerk der eeuwen doopt de kleine kinderen der gelovigen. Waarom? Op grond van Gods verbond met Zijn volk Israël. Na kruis en opstanding van Christus blijft Israël Gods volk. Ook de gelovigen uit de volkeren mogen delen in Gods liefde en belofte. Zij worden in Israël ingelijfd. God belooft in Christus Zijn liefde, genade en vergeving van zonde. Kan iemand zijn eigen doop ongedaan maken? Daar hoor je van in met name de Rooms-Katholieke kerk. Mensen laten zich ‘ontdopen’. Neen, dat kan niet.

Je hebt een geschenk en een belofte gekregen. Je kunt de doop wel afwijzen, maar dat is ‘neen’ zeggen tegen God en Zijn genade.

Wanneer je door Gods Geest ‘ja’ op je doop zegt en je persoonlijk in Christus als je Heiland gelooft, dan is de doop steeds weer die vaste belofte, waarop je pleiten mag. En zegt het dooponderwijs: als wij soms uit zwakheid in zonde vallen, dan moeten wij in Gods genade niet twijfelen, en ook niet in de zonde blijven liggen. De doop is immers een teken en zegel van Gods verbond!

Wat God beloofd heeft ligt vast. Daarom is de doop een troost en bemoediging als je het moeilijk hebt. Maarten Luther kende veel aanvechting. En als hij mismoedig en verdrietig was, sprak hij tot zichzelf: ‘Maarten, je bent gedoopt’.

Zo putte hij kracht uit Gods belofte, verzegeld aan zijn voorhoofd met het waterteken.

Opdracht

Neen, de doop is geen automatisme. Gods belofte ligt vast in Christus. Maar de doop vraagt van ons bekering en geloof, gehoorzaamheid en overgave. Als iemand een kostbaar geschenk van een vriend weigert is dat erg. Ernstiger is het als je Gods aanbod van genade afwijst.

Misschien is er wel een lezer, die niet (meer zo) betrokken is op het dienen van God.

Maar je weet: ‘ja, lang geleden ben ik gedoopt’. Maar dan nodig ik u hartelijk uit om u in Gods rijke belofte te verdiepen en die aan te nemen. Dat kostbare geschenk is echt voor u de enige troost en houvast in leven en bij het sterven. Geeft een vrije toegang tot Gods heerlijke toekomst.

Trouwens voor iedere christen is de doop steeds weer een oproep om getrouw te zijn en te volharden in het geloof. Denk steeds maar aan uw doop!

In de doop heeft God Zijn reddende hand naar u en jou uitgestoken.

Grijp vast die doorboorde hand van de Heiland! En zeg: ‘Dank U, Heere, dat ook ik gedoopt mocht worden’.

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. P. Zeedijk

Datum:

6 november 2023

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: