Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Waarom?

... Waarom heeft dan dit volk, Jeruzalem, zich afgekeerd met een altijddurende afkeer?
(Jeremia 8:5a)

Veel mensen hebben waarom-vragen richting de Heere: waarom laat Hij al de ellende in de wereld toe? Waarom- moest een geliefde van mij overlijden? Indringende vragen, waar wij geen sluitende antwoorden op hebben. Wij kunnen met waarom-vragen zitten richting de Heere, maar in Jeremia 8:5a stelt de Heere een waarom-vraag aan ons: Waarom heeft dan dit volk, Jeruzalem, zich afgekeerd met een altijddurende afkeer? 

Een thema dat steeds bij de profeten terugkeert is dat het volk zich afkeert van de Heere. De stomme afgoden worden telkens weer verkozen boven de sprekende God van Israël. De profeet Jeremia confronteert het volk met dit wegloopgedrag. Dit afdwalen is niet iets wat alleen geldt voor het volk van Israël. Het zit ons allemaal in het bloed. Adam en Eva zijn ermee begonnen. Wij mensen hebben sinds die dag allemaal de neiging om ver bij God vandaan te blijven. We zijn gaan denken dat een leven zonder God en Zijn geboden ons veel meer plezier en vrijheid geeft. Het wonderlijke is dat de Heere ons telkens achterna loopt. Hij confronteert ons met ons wegloopgedrag. Dat deed Hij in het paradijs door te vragen: ‘Waar bent u?’ Hij doet het via de profeet Jeremia door te vragen: ‘Waarom keren jullie je van mij af?’ De Heere laat het er niet bij zitten, maar Hij roept ons ter verantwoording. Heeft u weleens gemerkt dat de Heere met Zijn confronterende vragen uw weg kruiste? Als we door Gods Geest eerlijk zijn geworden, dan hebben we geen goed antwoord op Gods confronterende waarom-vraag.  

De Heere confronteert ons met een vraag, maar Hij doet meer. Hij komt ook met een antwoord op onze afkeer van Hem. Het antwoord van God op onze afkeer is dat Hij Zich ten volle naar ons toekeert. De Heere zendt Zijn Zoon naar deze aarde en Die geeft Zichzelf tot op het kruis. Daar keert God de Vader Zich van Zijn eigen Zoon af. Vanaf het kruis roept de Heere Jezus vanuit de hel Zijn diepe waarom-vraag naar de hemel: ‘Mijn God, Mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?’ Het kruis zegt tegen ons: er is een weg terug! U, jij en ik verdienen het dat God Zijn glansrijk aangezicht van ons afkeert, met een altijddurende afkeer. Maar Hij doet het niet, het is genadetijd. Keer terug naar Hem! Hij wil u in Zijn vaderarmen sluiten. Als je je torenhoge schuld bij het kruis van Golgotha mag kwijtraken, dan worden er waarom-vragen in je hart geboren. Vragen van verwondering. Waarom wilde U Zich tot in de dood geven, voor iemand zoals ik? Waarom heeft U naar mij omgezien? Er kunnen waarom-vragen in ons leven zijn richting de Heere. Ik hoop dat de grootste waarom-vraag in uw en jouw leven een vraag van verwondering is: waarom hebt U mij zo lief? 

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. M.W. Westerink

Datum:

25 april 2023

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: