Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.
Kies een gedeelte binnen de website. u bevindt zich nu hier:
De historie van de Hervormde Gemeente van Veenendaal gaat terug tot de woelige jaren van de Nederlandse Opstand. In de zestiende eeuw kwamen rooms-katholieken en protestanten tegen elkaar in het geweer. In 1566, het jaar van de roemruchte Beeldenstorm, is de Oude Kerk van Veenendaal ingewijd als Sint Salvatorkerk. Dit monument is het oudste gebouw van Veenendaal. De 'Nijeuwe Veenkercke' gold als centrum, het dorp is er in de loop der eeuwen omheen gegroeid.
Na 25 jaar rooms-katholicisme kreeg Veenendaal in 1592 de eerste protestantse predikant, ds. Dirck Rogge. Rond de Afscheiding van 1834 (in Veenendaal vond deze plaats in 1836) werd de Oude Kerk uitgebreid en kreeg deze een tweede predikantsplaats. Veenendaal groeide flink na de Eerste Wereldoorlog, wat in 1928 leidde tot de opening van de Julianakerk. De bekende ds. M. Jongebreur zette zich hiervoor in.
In 1945 was de situatie op het Veense kerkelijk erf complex. Opnieuw had Hervormd Veenendaal de behoefte aan een nieuwe kerk en meer predikanten. Ook moest de oorlogsschade aan de nog niet afbetaalde Julianakerk worden opgebracht. Ondertussen verliet een groep leden, waarvan een aantal beter gesitueerden, de centrale gemeente om de buitengewone wijkgemeente Sola Fide te stichten. Hoewel de positie van de kerkvoogdij onder druk stond, kwam er toch een vierde predikant en in 1949 een derde kerkgebouw, de Vredeskerk.
Tijdens en na de wederopbouw maakte Veenendaal een stormachtige groei door. De actieve ds. A. Vroegindeweij deed veel voor de realisatie van de Sionskerk (1965) en De Hoeksteen (1969). In de nieuwbouw van Veenendaal-West verrees in 1985 de Westerkerk. Bij de ontwikkeling van de wijk Petenbos is gebroken met de lange traditie van kerkelijke uitbreiding. Hier is geen hervormde kerk gebouwd.
De Algemene Kerkenraad sprong wel in bij de bouw van de wijken Dragonder Oost en Veenendaal Oost. Vanaf de eerste planvorming is gewerkt aan aanwezigheid in de nieuwe wijk. Dit resulteerde in een nieuwe wijkgemeente in oprichting. Sinds 30 oktober 2011 is het een zelfstandige wijkgemeente. De eerste wijkpredikant, ds. J.K.M. Gerling, begon in 2005 als opbouwwerker. In datzelfde jaar werd in De Brede Wijkvoorziening de eerste eredienst gehouden. Al enkele jaren houdt de wijkgemeente diensten in het Ontmoetingshuis en maakt een gestage groei door.
Maak een keuze om meer te weten te komen over een wijkgemeente.
11:15 Schrijverspark 111a, Samenkomst in een kleine gemeenschap
11:00 Ruisseveen, gebouw Buitenzorg (bij ’t dierenkampje), Samenkomst in een kleine gemeenschap
11.00 De Grote Pekken 3, Samenkomst buitenlandse christenen ICF
10.00 uur, Kerkewijk 77
Klik op een nieuwsartikel of kies voor het volledig overzicht.
Startavond Actie Kerkbalans
Voor de actie Kerkbalans 2021 is er een speciale krant samengesteld.
Klik voor meer informatie
Bedankbrief Rudolphstichting
Promotie dd 27 maart 2020
Gevolgen voor de zondagse kerkdiensten naar aanleiding van de aangescherpte overheidsmaatregelen tot DV 1 juni.
Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: