Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Hoe dankbaar bent u?

... En één van hen, ziende dat hij genezen was, keerde weder, met grote stem God verheerlijkende. En hij viel op het aangezicht voor Zijn voeten, Hen dankende; en deze was een Samaritaan; En Jezus, antwoordende, zei: Zijn niet de tien gereinigd, en waar zijn de negen? (Lukas 17:15-17)

Een groot wonder.
De Heere Jezus is op weg naar Jeruzalem en toen Hij een dorp wilde binnengaan kwamen er tien melaatse mannen naar de Heere Jezus toe, die op eerbiedige afstand van Hem bleven staan omdat ze niet te dicht bij gezonde mensen mochten komen.
De melaatsen hebben van de Heere Jezus gehoord en vragen Hem met luide stem om ontferming. Eenvoudig is de opdracht die de Heere geeft. Ga heen en toon u aan de priester. De priester diende de genezing vast te stellen. Op weg naar de priester blijkt dat ze genezen zijn.
Een nog groter wonder heeft de Heere Jezus voor al de Zijnen gedaan. Hij heeft voor hen alles volbracht en wij hebben dat mogen gedenken en vieren tijdens het Heilig Avondmaal. We mochten horen dat het bloed van Christus reinigt van alle zonden.
 
Grote dankbaarheid.
Tien melaatsen zijn genezen van hun ziekte, voor negen van hen was dat genoeg. Zij gingen door naar de priester. Maar één keerde terug naar de Heere Jezus. Alle tien hadden vertrouwen in de Heere Jezus, want ze gaan allemaal op weg. Hoeveel tijd er intussen was verlopen is niet te zeggen. Of die ene man ook in Jeruzalem geweest is om een verklaring van de priester te ontvangen weten we niet.
Die ene gereinigde melaatse komt naar de Heere Jezus terug vol dankbaarheid en knielt in eerbied en aanbidding voor Hem neer. En wat krijgt hij een geweldig rijke boodschap mee. Ga heen, uw geloof heeft u behouden.
Wanneer we in geloof hebben mogen deelnemen aan de viering van het Heilig Avondmaal mogen ook wij weten van ons behoud. Vervuld van dankbaarheid mocht u opstaan van de tafel en terug gaan naar uw zitplaats.
 
Een indringende vraag.
Zijn er niet tien gereinigd, en waar zijn de negen? De Heere Jezus stelt deze vraag aan hen die er bij waren toen Hij de tien melaatsen naar de priester stuurde. De negen kwamen niet terug nadat zij door de priester rein verklaard waren en hun offer hadden gebracht. Zij hadden genoeg aan de lichamelijke genezing door de Heere Jezus, maar geloofde niet in Hem als hun Zaligmaker. Alleen de Samaritaan kwam terug om in aanbidding voor de Heere Jezus te knielen en Hem te danken.
Hoe groot is uw dankbaarheid voor het grote wonder dat de Heere Jezus voor verloren zondaren heeft verricht? Is dat te zien in uw kerkgang? We mogen twee keer op een zondag samen komen om de Heere te loven en te prijzen om onze dankbaarheid te tonen.
Waarom laten velen, zonder reden, toch regelmatig hun plaats leeg?
De Samaritaan kwam terug naar de Heere Jezus om Hem te aanbidden en te danken. Zo werd hij een voorbeeld voor de Joden en ook voor ons.

 

Naar overzicht

Geplaatst door:

Ds. W. v.d. Brink

Datum:

17 februari 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: