Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Leven in een wereld zonder God

... Leven in een wereld zonder God

Leven in een wereld zonder God… Kerntekst: Daniël hst. 2 en 7

Comfortzone

De laatste landelijke verkiezingen hebben ons laten zien dat de christelijk politieke partijen in ons land steeds meer een marginale functie innemen. Zeker in de kerk mag nog eenstemmigheid heersen over de zaken die er toedoen. Maar daarbuiten is de verscheidenheid aan opvattingen en levenshouding groot.

Individualisme

Karl Barth kent 4 kenmerken van de zonde. Zo noemt hij o.a. naast de zonde van de hoogmoed naar God toe ook de relatie met de medemens, voor wie in het leven van de moderne mens geen plaats meer is. Kortom: een wereld zonder God leidt tot ontbinding van de samenleving in al haar vormen. Wellicht zegt u: een humanist kan dit ook zeggen. Maar het Woord van God peilt het leven tot op de bodem, tot op de essentie. De integriteit, de heiligheid van God is ten nauwste verbonden met de waarachtigheid en betrouwbaarheid van Zijn Woord.

Gideonsbende

In een situatie waarin God uit het leven verdwijnt, kun je een vechthouding aannemen. Maar je kunt ook vluchten of de dingen gelaten over je laten komen. Nu is dit probleem van alle tijden. Let eens op Daniël welke houding hij hierin aanneemt.

Een waagstuk van God?

Israël is weliswaar niet het grootste land van de wereld, maar daar is Gods voetafdruk onmiskenbaar. En toch geeft Hij Zijn volk over aan de ballingschap. Dan maakt God het Zichzelf toch niet gemakkelijk, zouden wij zeggen. Want Hij gaat ver buiten de comfortzone van het beloofde land. Voor het oog houdt Hij één man over, drie vrienden. Maar heeft Zijn volk het er niet naar gemaakt? Zat het heidendom niet in hun eigen hart ? Zo dikwijls gewaarschuwd door Godsmannen. En dan houdt het toch een keer op?

Geen bruggenhoofd meer?

De tegenstellingen zijn in het boek Daniel groot. Duidelijk komt naar voren de gezegende carrière van Daniël en zijn vrienden. Verder in het boek verschuift het beeld en zien wij naast wonderlijke uitredding - God heeft een luisterend oor voor het bidden van Daniël - dat macht duivelse afmetingen aanneemt. Als God in al dat geweld geen bruggenhoofd meer heeft in het land Israël, wat houdt Hij dan nog over? Ogenschijnlijk één man, drie vrienden.

Hoe bleef Daniël overeind?

Hij nam het Woord van God ernstig en was dienstbaar aan heel de samenleving. En toch bleef hij in dit spanningsvolle leven voluit mens. Hij zocht in het gebed zijn toevlucht tot God. Zonder Zijn nabijheid had hij niet staande kunnen blijven. Elke dag immers kwamen compromissen op hem af.

Hoe gaat God de strijd definitief en alomvattend aan met Zijn vijanden, de duivel voorop ­?

Nu, in Daniel zien wij al iets oplichten van de komst van Gods eigen Zoon, zelf God, om als mens de strijd aan te binden met de duivel en zijn handlangers. Hij komt als een kind. Voor Hem opent zich ook de ballingschap. Zijn gebed om van het kruislijden ontslagen te worden, wordt niet verhoord. Zo ondergaat Hij als geen ander het volle oordeel van God over de zonde van ons, mensen. En als Hij aan het kruis de laatste adem uitblaast, denkt de duivel dat hij de strijd tegen God gewonnen heeft. Maar God wekt Hem op uit de dood en neemt Hem op in de hemel en legt alle macht in de hemel en hier op aarde in Zijn handen.

Perspectief van Jezus

Ik weet niet hoe Nederland er in 2024 uit gaat zien. Maar als God de strijd met ons zou moeten winnen tegen de duivelse macht in deze wereld, dan is dat tot mislukken gedoemd. Jezus Christus heeft in Zijn oneindige liefde, als Zoon van de Vader, de hemel voor ons geopend en laat ons daarin zien dat de duivel verslagen is. Aan Hem is de glorie. In dat perspectief mogen wij in het geloof leven en onze geestelijke strijd voeren. Want Jezus is de HEERE.

Naar overzicht

Geplaatst door:

D.J. Cuperus

Datum:

15 januari 2024

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: