Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Niet simpel

... Niet simpel

Niet simpel

Op diezelfde dag kwamen er enige Farizeeën.

Luk 13:31

Er komen farizeeën naar Jezus toe. Dat gebeurt wel vaker. Ze komen dan met een strikvraag of iets anders om Hem te kunnen beschuldigen. Nu is het anders. Ze komen Jezus waarschuwen. De verhouding tussen Jezus en de farizeeën is niet zo eenduidig als het op het eerste gezicht misschien lijkt. Zo was dat ook tussen de eerste christenen en de farizeeën. De echte tegenpool waren de sadduceeën, de liberale Joodse elite van die tijd. Christenen en farizeeën hadden veel gemeenschappelijk. En ook Jezus stond dichter bij hen dan bij de sadduceeën.

Juist daarom is de waarschuwing van de farizeeën zo interessant. Zij moesten net als Jezus ook niets hebben van Herodes. Ze zijn bezorgd dat Herodes Jezus iets aan wil doen. Jezus bevestigt hun afkeer tegen Herodes. Hij noemt hem een vos, een sluw roofdier, dat de fierheid van een leeuw mist. Herodes is een onderkruipsel dat leeft van de resten van de grote rovers – zoals de Romeinse keizer. De farizeeën komen Jezus waarschuwen voor deze figuur. Zo zie je maar hoe je je in mensen vergissen kunt. Als je problemen met mensen gehad hebt, ben je geneigd hen altijd in dat licht te zien. Plotseling kunnen ze blijken heel anders te zijn.

Of zat er toch een dubbele bodem in hun waarschuwing. Ze kwamen op het moment dat Jezus gezegd had dat mensen van overal het koninkrijk van God zullen binnengaan en dat eersten laatsten zullen zijn. Dat is niet leuk voor vooraanstaande Joden. Is hun zorg geen smoes om Jezus weg te krijgen? We weten het niet. Het staat er niet bij – zoals het er gewoonlijk niet bijstaat wat de echte bedoelingen van mensen zijn als ze iets zeggen. Je kunt afgaan op je vooroordeel. Je kunt afgaan op wat ze zeggen. Je kunt een verborgen agenda vermoeden. Het kan allemaal waar zijn. Zo lastig is het niet alleen om mensen te beoordelen, maar ook om Bijbelteksten te beoordelen. Je denkt dat je weet wat er staat en wat er bedoeld is. Maar kun je het ook niet anders lezen? Over je vanzelfsprekende oordeel heen stappen. En ook dan nog weer verder denken.

Nu kun je zeggen: het is duidelijk dat ze niet te vertrouwen waren. Hun waarschuwing is niet alleen aanleiding voor Jezus om Herodes een vos te noemen, maar ook om het oordeel over Jeruzalem aan te zeggen. Jeruzalem, inclusief de farizeeën, is op de verkeerde weg. Maar Jezus is naar ons gevoel wel vaker onheus jegens mensen die het goed bedoelen. Want ook die goede bedoelingen kunnen niet deugen, zonder dat de mensen het zelf in de gaten hebben. Lukas 13 is een hoofdstuk vol van waarschuwingen en steeds weer kritische vragen. Oordeel niet te snel. Daar begon het hoofdstuk al mee. Je kunt wel denken te weten hoe het met anderen zit. Maar jij? Als je je niet bekeert …. En wat is dan bekering? Denk niet te snel dat je dat wel weet. Je kunt wel altijd over bekering praten, maar weet je wel wat dat is.

Naar overzicht

Geplaatst door:

dr. A. v.d. Beek

Datum:

27 januari 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: