Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Onbezorgdheid vanwege passie voor Jezus

... “Maar ik maak mij nergens zorgen over”

‘Ik maak mij totaal geen zorgen’, zegt iemand op roekeloze wijze. Maar dat kan fatale gevolgen hebben. Of spijt achteraf, bijv. omdat je als jongere al je opleidingskansen nonchalant opzij hebt gezet. Bij Paulus is er geen onverschilligheid of grootspraak. Waarom die krasse uitspraak? We lezen in Handelingen 20 over een ontroerend afscheid van de ouderlingen uit Efeze van Paulus. Paulus heeft verteld, dat hij zo spoedig mogelijk naar Jeruzalem wil, al weet hij dat hem daar gevangenschap en verdrukking te wachten staat.

Maar Paulus, kun je dan beter niet naar Jeruzalem gaan? Paulus sprak tot de ouderlingen van Efeze: ‘Maar ik maak mij nergens zorgen over, en ook acht ik mijn leven niet kostbaar voor mijzelf, opdat ik mijn loop met blijdschap mag volbrengen, evenals de bediening die ik van de Heere Jezus ontvangen heb om te getuigen van het Evangelie van Gods genade.’ Paulus’ passie was om het Evangelie van Jezus Christus, de gekruisigde en opgestane Heiland te verkondigen. Daarom cijferde hij zichzelf weg en was hij niet bezorgd om tegenslagen en verdrukking.

Onze bezorgdheid

Wij kennen ook onze zorgen. Hoe gaan we er mee om? Petrus schrijft in 1 Petrus 5: ‘Werpt al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.’ Christus zegt om niet bezorgd te zijn voor eten, drinken en kleding: …‘want uw hemelse Vader weet wat u nodig hebt.’ Daarom: ‘Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.’

Corrie ten Boom gaf een voorbeeld: ‘We zeulen onze zorgen mee als een zware koffer. Dan gaan we bidden. We pakken die koffer vol zorgen een voor een uit voor God. Na ons ‘amen’ staan we op, pakken die koffer weer vol met onze zorgen en zeulen die met veel moeite verder. Maar dat – schrijft Corrie ten Boom – is niet echt je zorgen op de Heere werpen. Dan mag en moet je ze bij Hem laten.’

Passie voor zielen

Bij Paulus heeft die onbezorgdheid vooral te maken met zijn liefde om anderen van Christus te vertellen. Is dat ook onze passie? Met dat woord wordt vanouds ook gewezen op de lijdensweg van Christus. Alleen door het offer van Christus aan het kruis is er redding en behoud. Alleen door Christus kan en mag je al je zorgen op God werpen. Maar het eerste en belangrijkste is om te komen tot Christus. Hij is de deur door Wie wij de toegang hebben tot God. Buiten Hem is er geen vergeving van je zonden en geen toegang tot het eeuwige leven. En wie door Christus met God verzoend wordt, verlangt er naar dat andere mensen Christus als hun Zaligmaker leren kennen. U kunt en moet betrokken zijn op redding van zondaren. Daarbij is het gebed zo belangrijk. Dat mag een kind al leren, en dat kun je ook tot in de hoge ouderdom.

Zo kan elke christen zijn ‘loop met blijdschap’ volbrengen in Christus.

Naar overzicht

Geplaatst door:

ds. P. Zeedijk

Datum:

3 november 2020

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: