Direct contact opnemen met kerkelijk bureau of scriba algemene kerkenraad.

Meditaties

Weinig kracht, veel kracht

... weinig kracht, veel kracht

“… want u hebt weinig kracht en toch hebt u Mijn Woord in acht genomen en Mijn Naam niet verloochend” (Openbaring 3:8b)

Een kleine gemeente in een middelgrote stad. Weinig leden, een kleine groep die op zondag bij elkaar komt, moeite om nog enige ambtsdragers te vinden. Geen noemenswaardige invloed op de samenleving. Eenlingen onder collega’s, een enkel adres in een wijk.

Dit is niet de beschrijving van de Hervormde gemeente te Veenendaal. Al vormen we met andere kerken een minderheid, het is wel een grote minderheid. Het is te zien aan de vele kerkgebouwen, de politieke verhoudingen, de vele activiteiten. Wat zou “de Heilige, de Waarachtige, Die de sleutel van David heeft” van ons zeggen? U hebt veel kracht?

Christus heeft goede woorden voor de kleine gemeente in Filadelfia. Grotere gemeenten krijgen waarschuwingen, sommige een scherp oordeel. Sardis, Ik weet “dat u de naam hebt dat u leeft, maar u bent dood”. Zo ver kan het gaan. Maar zelfs zo’n dode gemeente laat Hij niet los: bekeert u. En niet alles is dood.

Voor Filadelfia heeft Hij goede woorden. Daarmee vertelt Hij ons wat het geheim van deze gemeente is. “U hebt weinig kracht”. U weet het. U ziet het. U erkent het. Wie nu denkt, dat ze beseffen dat ze klein in aantal zijn en niets voorstellen in het geheel van de stad, dat ziet het niet. “U hebt weinig kracht”. En toch. Ze hebben het Woord van Christus in acht genomen, Zijn Naam niet verloochend.

Alsof Hij ze hoort zingen “Hoe zalig is het volk, dat naar Uw klanken hoort” en

“Uw goedheid straalt hun toe, Uw macht schraagt hen in ’t lijden,

Uw onbezweken trouw zal nooit hun val gedogen,

Maar Uw gerechtigheid hen naar Uw woord verhogen.”

U hebt weinig kracht. Toch ontvangt u veel kracht. Kracht van Hem, Die de sleutel van David heeft. Die de deur van het Koninkrijk opent en niemand krijgt die deur dan dicht. En die sluit en geen mens of macht die de deur dan open krijgt. U hebt weinig kracht, opdat in uw zwakheid Gods kracht wordt volbracht. U ontvangt kracht. Genoeg kracht om staande te blijven, uw Zaligmaker te belijden, gehoorzaam aan het Woord.

Wat zal “de Heilige, de Waarachtige, Die de sleutel van David heeft” zeggen van onze gemeente?

Het zit niet in de grootte. Het zit niet in de invloed. Het zit niet in de veelheid van activiteiten. Wie dat centraal stelt, meent daarmee een levende gemeente te zijn, die krijgt Sardis voor ogen: kijk uit! Maar blijft ook een grote gemeente trouw aan het Woord en belijdt ze trouw de Naam van Christus, omdat ze alle kracht van Hem alleen verwacht, dan is er ook voor haar perspectief en hoop. Zingend: “Door U, door U alleen, om ’t eeuwig welbehagen”. Dan zijn we van onszelf klein, maar ontvangen een groot woord: een geopende deur en zegen op de werken die we doen voor en door Hem.

Naar overzicht

Geplaatst door:

dr. J. van Beelen

Datum:

23 september 2019

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: